CNA se apucă să cenzureze YouTube și alte servicii de streaming: ce spune legea

de: Alexandru Puiu
01 05. 2020

Deoarece publicul de TV s-a mutat masiv spre online în ultimii ani, cei de la CNA își doresc să poată controla, șterge, restricționa sau amenda conținutului online în format video. Nu contează dacă este vorba de YouTube sau alte servicii de streaming.

Un proiect legislativ cu repercusiuni masive se află în vizorul Guvernului. Acesta prevedea modificarea Legii audiovizualului cu scopul extinderii puterii CNA-ului în mediul online. Dacă va intra în vigoare, modificarea va permite Consiliului Național al Audiovizualului să poată decide ce rămâne sau nu online pe serviciile de streaming de la noi, începând cu YouTube. În plus, platformele care își vor dori să activeze în România vor avea nevoie de o autorizare de funcționare de la CNA.

Este important de reținut că proiectul redactat nu se află în acest moment pe lista priorităților guvernului Orban, dar poate ajunge în orice moment pe ordinea de zi a autorităților de la București.

Proiectul de lege elaborat în acest sens urmărește transpunerea în legislația națională a Directivei UE nr. 1808/2018 cu privire la serviciile media audiovizuale, care a avut ca scop, printre altele, „nivelarea terenului de joc” al pieței de profil din punct de vedere al poverii reglementării, audiovizualul clasic considerându-se nedreptățit din acest punct de vedere în comparație cu noii jucători online, inclusiv din social media.

Particularitățile tehnice din spatele noilor prevederi sunt numeroase, dar există câteva detalii mai importante care merită explicate. Termenul de „serviciu de platformă de partajare a materialelor video” este definit ca „serviciul al cărui scop principal ori o funcționalitate esențială, ale acestuia sau ale unei secțiuni disociabile, este furnizarea către publicul larg, prin rețele de comunicații electronice, de programe (…) și/sau de materiale video generate de utilizatori (…), în scop informativ, de divertisment sau educativ, pentru care furnizorul platformei de partajare a materialelor video nu are responsabilitate editorială, și a căror organizare este stabilită de către furnizor, cu ajutorul mijloacelor automate sau al algoritmilor, în special prin afișare, marcare și secvenționare”.

Ca scop final, CNA-ul își propune să penalizeze prin mai multe mijloace platformele online de streaming de care am ajuns atât de dependenți în 2020. „În cazul în care conținutul unei platforme de partajare a materialelor video încălcă dispozițiile art. (…) și nu sunt disponibile alte mijloace eficace pentru a pune capăt sau a interzice încălcarea și pentru a evita riscul unor prejudicii grave aduse intereselor colective ale publicului,

Consiliul poate solicita: a) furnizorilor de platformă de partajare a materialelor video să îndepărteze conținutul ilegal sau restricționarea accesului la aceasta sau afișarea explicită a unui avertisment către utilizatori în momentul accesării acestui conținut; b) furnizorilor de servicii de găzduire să înlăture, să dezactiveze sau să restricționeze accesul la o platformă de partajare a materialelor video; c) operatorilor de registre să elimine numele de domeniu al platformei de partajare a materialelor video”, stipulează proiectul de modificare a Legii audiovizualului.